Riktigt baconLagade en rejäl frukost med stekta ägg, bönor (Heinz Mean Beanz Sweet Chili - rekommenderas) och riktigt bacon.
Vad är riktigt bacon? Rimmat, kallrökt sidfläsk med tydlig rökighet och fast konsistens helt enkelt.

Jag slutade för länge sedan att köpa det bedrövliga substitut som går under benämningen "bacon" i kyldiskarna.
Att dessa sladdriga, vattenbemängda och aromjusterade produkter överhuvudtaget har en kundkrets är obegripligt för mig.

För det första är det mesta som ligger i 180-gramsförpackningarna inte rökt överhuvudtaget. Kolla innehållsdeklarationen nästa gång. Sist står "rökarom" som sprutas in i köttet tillsammans med saltlaken, konserverings- och stabiliseringsmedlet. Eftersom fläsket inte röks behövs konserveringsmedel och vattenmängden är ofta så hög att stabiliseringsmedel behövs.

Vattenmängden ovan är den andra invändningen. Allt vatten som fläsket pumpats upp med frigörs vid stekningen och gör att "baconet" snarare kokas än stekt om man inte är försiktig. Riktigt bacon lägger du i torr panna så fettet smälter och baconet steks i sitt eget fett. Inget bränns fast i pannan. Inget stänk. Fettet kan du sedan spara i en kopp och steka kotletterna i för fin stekyta och god smak.

Det värsta är dock att klippa upp plastförpackningen och försöka pilla upp de papperstunna, sladdriga skivorna ur den slemmiga sörjan de ligger i utan att de går sönder. När man försöker steka dem drar de ihop sig som små knyten.
Riktigt bacon är fast med en nästa torr snittyta, skivas i tunna skivor som håller formen som skivor och bara blir lite vågiga.

Riktigt bacon kan du också skära i tunna strimlor, steka och ha i sallader, såser och på pizza bland annat.

Hur får man då tag på riktigt bacon? Fråga hos slaktaren eller i charkdisken hos i din livsmedelsbutik efter kallrökt sidfläsk och be dem skiva upp efter dina önskemål. Kolla först så biten ser fast och fin ut.
Blir det dyrt? Inte alls. Faktiskt blir det oftast billigare, drygare och givetvis godare.

Tycker jag.

Kommentarer
Postat av: Ingela

Ja, då blev man hungrig igen...

2009-06-30 @ 11:46:49
Postat av: Benny

Bra tips! Jag har också reagerat på detta med de eländiga tunna skivorna som bara är vatten! Ska kolla vad som finns att få tag i!

2009-06-30 @ 13:08:53
URL: http://porslinsbloggen.blogspot.com/
Postat av: Andreas

Bor i Brasilien i några månader och har konstaterat att det inte ens går att få tag i svenskt undermåligt bacon. Det går att köpa bra bacon i vilket snabbköp som helst.

2009-07-04 @ 19:42:32
Postat av: Anders Öhman

Kött är väl inget problem överhuvud taget i Brasilien. Njut medan du kan!

2009-07-04 @ 20:26:07
URL: http://matovin.blogg.se/
Postat av: Peter Kardum

Äntligen, att jag inte tänkt på det själv!

Har retat mig länge. Läste din blogg tack vare Åsa och köpte tunt skivad panchetta som jag stekte som bacon. Vilken upplevelse! Inget vattten här inte. Härlig stuns och sälta, farligt gott, hehe...

2009-07-16 @ 20:33:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0