Mangold



Primörerna börjar komma in i vågor nu. Man får passa på att njuta, lära och ta tillvara så gott man hinner.
På torget såldes idag färsk, svensk mangold i jättestora buntar för 15 kronor. Billigtbilligt men vad gör man egentligen med mangold? Späd mangold passa jättebra till mixsallad men dessa var bjässar i stil med välväxt rabarber.

Jag skilde blad och stjälkar, kokade stjälkarna i saltat vatten tills de blev lite mjuka och lade sedan i bladen. Jag hade med lite morötter också för färgens skull

Under tiden stekte jag benfria fläskkotletter (i ankfett såklart! Ska ägna ett helt inlägg om denna gudagåva). När dessa var klara lade jag dem åt sidan och slängde en näve fint strimlat rökt fläsk i pannan, mer fett och smör och till slut skivad vitlök. Så i med den avrunna mangolden och lät alltihop fräsa tillsammans en stund.

Übergott!!! För den som inte provat kan tillagad mangold smakmässigt beskrivas som ett mellanting av spenat och sparris.



Kommentarer
Postat av: engelsson

Hihi..snacka om o torska dit för smicker...men jag applåderar entusiastiskt o tycker detta e en utmärkt ide..

2009-06-25 @ 20:21:53
URL: http://engelsson.blogg.se/
Postat av: Dragan

Vi har ankfett i butiken om du skulle sakna ngn gång

2009-06-26 @ 00:52:00
Postat av: gitto

JAg kan rekommendera min <a href="http://gittosmat.blogspot.com/2007/08/grnsak-med-mersmak.html">tarta de bladas</a href> om du har mangold kvar. Sjukt gott, om jag får tuta i egen lur. Fin blogg för övrigt.

2009-06-26 @ 20:41:24
URL: http://gittosmat.taffel.se
Postat av: gitto

Jag vet inte om jag skrev fel (de första fyra bokstäverna till vänster försvinner i mozilla) eller om det inte funkar med html i ditt kommentarfält. Men du kan säkert klistra och klippa länken om du vill kolla närmare på den.

2009-06-26 @ 20:44:05
URL: http://gittosmat.taffel.se
Postat av: Anders Öhman

Tack för tipset!

Ska förresten ge mig i kast med ditt recept på rilette vad det lider.

2009-06-26 @ 20:48:53
URL: http://matovin.blogg.se/
Postat av: Des Bons Vins

Bra tips! Jag odlar mangold på balkongen och den börjar se lovande ut. Önskar jag hade ett torg i närheten där den kostade 15 kr/bunten.

2009-06-30 @ 12:28:37
URL: http://desbonsvins.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0